Over koffie

Geschiedenis

Koffie werd waarschijnlijk het eerst door de mens opgemerkt in de Ethiopische provincie Kaffa in Oost-Afrika, waar het bunn of bunchum genoemd werd. Volgens een legende zag een Ethiopische herder genaamd Kaldi, dat zijn geiten na het eten van bepaalde struikbessen erg opgewonden werden. De herder plukte er wat, kookte ze en verkreeg een aftreksel met een tot dan toe onbekende geur. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest. Dit gebruik werd opgemerkt door Arabische handelaars én door de beroemde Perzische arts Avicenna. Naar alle waarschijnlijkheid hebben Arabieren de teelt van koffieplanten in gang gezet. Ze spraken niet meer van bunn maar van qahwa of quahweh wat ‘geeft sterkte’ of ‘macht’ betekent. Qahwa is duidelijk verwant aan koffie en café. Feit is dat de woorden voor koffie in de meeste talen op elkaar lijken (zie: Koffie in de wereld). Of het Arabisch aan de grondslag ligt van deze woordenschat is niet met zekerheid achterhaald. Ondanks pogingen van sommige Arabieren tot geheimhouding en het handhaven van een uitvoerverbod, werd koffie spoedig populair in de meeste islamitische landen. De koffienaam mokka verwijst naar Mokka, een havenstad aan de Rode Zee vanwaar de koffie naar Egypte en Syrië werd getransporteerd.

Het eerste Europese koffiehuis zou in het zestiende-eeuwse Venetië zijn geopend, maar het is niet duidelijk wie daarvoor gezorgd heeft. Op het einde van de 17de eeuw smokkelden Nederlandse zeevaarders Coffea arabica van Mokka naar Java, waar deze plant goed bleek te groeien. De Nederlanders brachten ook koffie naar Sri Lanka en Zuid-Amerika, waar de koffiecultuur van start ging in de 18de eeuw. Aldus verspreidde de productie zich snel over de meeste tropische gebieden. De Nederlanders waren naar verluidt de eerste handelaars die koffie op grote schaal naar Europa brachten. Amsterdam zou zodoende het eerste belangrijke internationale koffiehandelscentrum zijn geworden. Volgens sommigen gaat deze eer echter naar de grote concurrent in die tijd: Londen.

Op het einde van de 19de eeuw werd men door plantenziekten genoodzaakt om de gevoelige Coffea arabica te vervangen door de minder gevoelige Coffea robusta, die in Belgisch-Kongo werd ontdekt.

Van oorsprong tot kopje

Ooit weleens afgevraagd waar koffie vandaan komt? Waar het groeit en hoe het bloeit? Op welke manieren koffie kan worden verwerkt en hoe koffie wordt geëxporteerd?
Wist je bijvoorbeeld dat koffie in meer dan 70 landen wordt verbouwd? En dat de meeste koffieplantages voorkomen in een brede tropische zone om de evenaar, die we de koffiegordel noemen?

En wist je dat er voor de koffie-industrie eigenlijk maar twee belangrijke soorten koffiebonen zijn: de Coffea Arabica en de Coffea Robusta, beide met hun eigen specifieke smaakkenmerken? En dat de koffie die je koopt vaak uit een mix van beide soorten bestaat?

In deze paragraaf lees je meer over de weg die koffie bewandelt voordat het in je kopje belandt. Klik op één of meerdere van de onderwerpen in het menu hiernaast om je te verdiepen in koffie van oorsprong tot kopje!

Gezondheid

Cafeïne is een van de best onderzochte levensmiddel ingrediënten.
TNO Voeding in Zeist heeft onderzoek gedaan naar het gehalte aan cafeïne en verschillende mineralen, spoorelementen en vitamines in een gemiddeld “Nederlands” kopje koffie. De geanalyseerde koffie werd gezet in een huishoudelijk koffiezetapparaat met een papieren filterzakje.
Uit de analyse blijkt dat consumptie van koffie (circa 5 kopjes per dag) bijdraagt aan de voorziening in de dagelijkse behoefte aan kalium (circa 26%), magnesium (circa 12%), mangaan (circa 10%) en vitamine B3 (niacine) (circa 15%). Daarnaast draagt koffiedrinken bij aan de voorziening van spoorelementen met chroom (circa 6%) en koper (circa 8%). Het relatief hoge gehalte aan kalium en magnesium in koffie kan een gunstige invloed op de bloeddruk uitoefenen (Schaafsma, 1989). Koffie bevat weliswaar ook ijzer, maar het is onduidelijk in hoeverre dit beschikbaar is voor absorptie. Vitamine B Koffie is een waardevolle leverancier van niacine, een vitamine uit de B-groep. Het lichaam heeft niacine nodig om energie op te wekken. Als het lichaam hieraan een tekort heeft, dan wordt dit in de eerste plaats merkbaar aan de zenuwen en de huid.

Referentie
Schaafsma G. De samenstelling van koffie in Nederland: cafeïne, mineralen, spoorelementen en vitamines. Voeding (1989); 50 (8): 223

 

 

Contact

DeliCoffee Koffieservice BV
Prins Bernhardstraat 17
3751 CL Bunschoten - Spakenburg
Tel: 033 - 888 29 51
Fax: 31-84 752 2888
Email: info@delicoffee.nl

Algemene voorwaarden

Onze producten

» Instant koffie
» Bonen koffie
» Espresso bonen
» Koffie automaten
» Koffiemachine
» Espresso machine

Merken

» Jura
» Jura impressa
» Rheavendors
» Animo
» Animo optibean
» Bravilor